ADHD en opruimen, zo doe je dat!

6 Simpele tips om op te ruimen als je ADHD hebt.

Als je ADHD hebt, kan opruimen aanvoelen als een berg die je moet beklimmen. Waar begin je? Hoe houd je het vol? En wat als je halverwege afgeleid raakt door… nou ja, alles? Geen zorgen, ik begrijp je! Opruimen kan een enorme uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak wordt het niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Hier zijn 6 tips die je helpen om met ADHD efficiënt op te ruimen én het vol te houden.

1. Opruimen met muziek 

Saaie klusjes? Zet je favoriete muziek op! Kies energieke nummers die je vrolijk maken en je in beweging houden. De beat motiveert je om door te gaan en maakt van opruimen een feestje. Maak er een wedstrijd van: probeer bijvoorbeeld een kamer op te ruimen voor je favoriete nummer voorbij is.

2. Kom in de 'flow' 

Als je eenmaal in de flow zit, kun je bergen verzetten. Dit gebeurt wanneer je zo gefocust raakt dat je niet eens merkt hoeveel tijd er is verstreken. Begin klein—bijvoorbeeld met een lade of een hoek van een kamer—en voordat je het weet, ben je helemaal op dreef. Het moeilijke is vaak beginnen, maar als je eenmaal bezig bent, kun je écht een verschil maken!

3. Gebruik timers 

Tijdsmanagement kan lastig zijn met ADHD, dus gebruik een timer. Stel hem in op 10-15 minuten en ruim alleen in die tijd op. Dit voorkomt dat je overweldigd raakt en zorgt dat je snel resultaat ziet. Na de timer kun je pauzeren of doorgaan, afhankelijk van je energie en motivatie. Door het opdelen van taken in kleine blokken, voelt het haalbaarder.

4. Ontspullen zonder uren kwijt te zijn 

Je hoeft geen hele dag vrij te maken om te ontspullen. Begin simpel: elke dag 5 minuten! Pak een tas, loop door het huis en verzamel spullen die je niet meer gebruikt of waar je geen vreugde meer uit haalt. Voor je het weet, heb je in een week tijd al flink wat ruimte vrijgemaakt. Het kleine werk telt op tot groot resultaat!

5. Maak het visueel 

Met ADHD kan een chaotische omgeving extra verwarrend zijn. Zorg ervoor dat je direct ziet wat je hebt. Gebruik doorzichtige bakken of labels voor opbergdozen. Door dingen op een duidelijke manier te ordenen, voorkom je dat je gaat zoeken en spullen kwijtraakt. En als je visueel ziet hoe je voortgang maakt, blijf je gemotiveerd!

6. Plan een 'opruimdate' 

Het is vaak makkelijker om gemotiveerd te blijven als je er een gezellig moment van maakt. Plan een opruimdate met een vriendin of familielid. Samen opruimen maakt de taak lichter en zorgt voor een beetje sociale druk om het af te maken. Je kunt ook gewoon afspreken om tegelijkertijd op te ruimen, elk in je eigen huis, en elkaar tussendoor updates sturen!


Opruimen met ADHD hoeft niet zwaar te zijn!

Met deze tips wordt opruimen niet alleen makkelijker, maar zelfs leuk. En vergeet niet: elk klein beetje helpt. Het hoeft niet perfect te zijn.

Voel je dat je wat extra hulp kunt gebruiken om die structuur in je leven te krijgen? Als opruimcoach help ik je graag om opruimen minder overweldigend te maken. Samen kijken we naar wat voor jou werkt en bouwen we een systeem dat bij jouw leven en energie past.

Neem gerust contact met me op, en laten we samen aan de slag gaan om rust en ruimte te creëren in je leven! 🌸

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.