Gezinnen met jonge kinderen draaien vaak op volle toeren. Je kent het wel: je racet van school naar voetbaltraining, wringt een speelafspraakje ertussendoor, scoort nog snel een cadeautje voor het kinderfeestje van morgen, poetst de keuken, probeert de garage te bevrijden van mysterieuze stapels troep, en redt de kamerplanten van een tragische dood door uitdroging. Oh ja, en dan moet die wc ook nog een keer écht goed geboend worden.

Het leven als ouder is soms alsof je een manager bent van een chaotisch, maar toch liefdevol klein bedrijf. Alleen zonder salaris. Of vrije dagen. En nu komt het: vaak is het de vrouw die het overgrote deel van deze taken op zich neemt. Niet omdat ze het zo leuk vindt, maar omdat het nou eenmaal “gebeurt”. En dat werkt prima — voor een tijdje. Tot het niet meer prima werkt. Frustratie stapelt zich op als de was in de hoek van de slaapkamer. En als zij het gevoel heeft dat ze in haar eentje het gezin draaiende houdt, verandert de sfeer. De liefdevolle partner wordt een gefrustreerde projectleider en de man krijgt een VIP-abonnement op de “ik doe toch nooit iets goed” club. Resultaat? Zij voelt zich onzichtbaar, hij voelt zich afgewezen, en de romantiek vertrekt met gierende banden.
Vrouwen, sta op! (Ja, echt — nu meteen)
Het is tijd om het roer om te gooien. Vrouwen, jullie zijn geen personal assistant van jullie partner. En mannen, jullie zijn ook geen extra kind in huis. Jullie zijn partners. Dat betekent: samen zorgen, samen doen. Niet omdat het moet, maar omdat je samen sterker staat.
Hoe pak je dat aan zonder in een felle ruzie te belanden?
Hier een paar tips om samen de boel op de rails te krijgen:
-
Kies een goed moment. Ga niet over de taakverdeling praten als de kinderen om je hoofd gillen en het eten aanbrandt. Kies een rustig moment — bijvoorbeeld na het eten met een kop thee (of een wijntje, mag ook).
-
Vertel hoe jij je voelt. Zeg niet: “Jij doet nooit iets!” (geloof me, dat wordt geen gezellig gesprek). Zeg bijvoorbeeld: “Ik voel me overbelast en ik wil graag dat we samen kijken hoe we dit eerlijker kunnen verdelen.”
-
Maak een taakverdeling op maat. Niet iedereen vindt alles even erg. Misschien heeft hij een hekel aan koken, maar vindt hij stofzuigen prima. Speel in op elkaars sterke punten. Maak een lijst van alle taken — echt alles — en verdeel ze. Wees eerlijk. “Ik doe alles en jij haalt af en toe een pakketje op” is géén eerlijke verdeling.
-
Plan wekelijks een check-in. Niet om elkaar de schuld te geven als er iets misgaat, maar om samen te kijken wat wel en niet werkt. Flexibiliteit is key.
-
Blijf elkaar zien als partners, niet als collega’s. Vergeet niet: jullie zijn meer dan huisgenoten met gedeelde verantwoordelijkheden. Investeer in tijd samen zonder huishoudelijke to-dolijst. Ga samen weg, knuffel, lach, flirt. Je bent niet alleen een ouder — je bent ook een partner en een geliefde.
Jij verdient een gelijkwaardige relatie!
Dus dames (en heren): kom in actie! Wacht niet tot de bom barst en je meer lijkt op huisgenoten dan geliefden. Ga zitten, praat, maak afspraken en zet de eerste stap naar meer rust en balans. Want laten we eerlijk zijn: een opgeruimd huis is leuk, maar een opgeruimde relatie is nóg beter.
👉 Herkenbaar stukje ? : Plan dan dit weekend nog een ‘huis-tijd-relatie-meeting’ met je partner. Maak een taakverdeling, maar vooral: zorg dat jullie elkaar weer zien. Niet als poetsploeg en managers, maar als team. Jullie kunnen dit — samen!
Liefs,
Tanja
Reactie plaatsen
Reacties