Bewaar jij ook je oude telefoon met het idee dat je deze weer gaat gebruiken als je nieuwe mobiel stuk is? Op zich is dat best slim om een mobieltje achter de hand te hebben. Maar wees eens eerlijk. Hoeveel mobieltjes zwerven er bij jou in huis?
Zo liggen er in Nederland alleen al zo'n 3 mobieltjes te verstoffen, omdat eigenaren er geen afstand van kunnen of willen doen.
Zonde!
Natuurlijk kan het lastig zijn om afscheid te nemen van je mobieltje. Het voelt als een soort dagboek, al je foto's, favoriete apps, bestanden en berichtjes staan erin. Je hebt het jaren met je meegedragen. Je was zo trots toen je het mobieltje in handen kreeg. Je deelt lief en leed met dat apparaatje. Toch wil ik je vragen om er nog eens over na te denken om dit mobieltje toch op te ruimen.
Wist je dat: Het winnen van grondstoffen uit oude apparaten wordt ook wel urban mining genoemd. "Uit 1000 kilo telefoons kun je 140 kilo koper, 3 kilo zilver, 300 gram goud en 3 gram platina halen. Als we onze oude apparaten recyclen hoeven we dus veel minder mineralen uit de mijnen te halen.
Het is goed om kritisch te kijken welke mobiel je behoudt als back-up en van welke exemplaren je afscheid neemt. Verzamel al je mobieltjes. Kijk of je de opladers nog hebt. Besluit dan welke je wegdoet. Voordat je je oude telefoon(s) wegdoet is het verstandig om deze eerst helemaal leeg te maken. Maak (als het nog mogelijk is) een back-up van al je foto’s en filmpjes en zet je telefoon dan terug naar de fabrieksinstellingen. Zo weet je zeker dat je persoonlijke informatie nergens anders terecht komt.
Er zijn drie manieren van op een goede manier van je mobieltje(s) af te komen.
- Je mobieltje(s) laten recyclen
Je oude mobiel recyclen is heel goed voor het milieu. Dagelijks belanden er honderden toestellen in de verbrandingsoven die met een kleine reparatie – bijvoorbeeld het vervangen van het scherm – nog een hele tijd als refurbished toestel hadden meegekund. Zelfs als ‘ie niet meer te redden is kan je mobiele telefoon recyclen nog onderdelen of grondstoffen opleveren. Met dat ijzer, aluminium, of nikkel kunnen weer nieuwe telefoons worden gemaakt, maar ze kunnen ook voor andere toepassingen worden gebruikt.
Wil jij ook bijdragen aan het verminderen van die grote afvalberg in Nederland? Lever je telefoon dan in bij een inleverpunt van Wecycle! De inzamelbakken staan bij de milieu straten en bij de supermarkten en de bouwmarkten. Zo kun jij het wegbrengen van je mobiel combineren met het boodschappen doen.
- Doneren aan een goed doel
Wat voor jou een oud toestel is, is voor iemand anders misschien een gloednieuwe smartphone. Ook als je oude telefoon kapot is, dan is schenken aan een goed doel een goed idee. De verkoop van jouw oude (kapotte) telefoon(s) levert vaak toch nog een leuk bedrag op. Stichting Aap, CliniClowns en Stichting Opkikker zijn voorbeelden van goede doelen waar jij je oude mobieltje(s) kunt schenken.
Vraag bij het door jou uitgekozen goede doel een inzamelenvelop of zak aan. en stuur ze vervolgens op.
- Telefoon inleveren voor geld
Heeft je oude telefoon nog steeds wel een aantrekkelijke dagwaarde? En is je nieuwe smartphone toch iets duurder dan je dacht? Je telefoon recyclen voor geld kan ook voordelig zijn. Bij sommige providers en fabrikanten kun je je oude telefoon namelijk inleveren bij het afsluiten van een nieuw abonnement. Je krijgt dan cashback voor de waarde van jouw oude telefoon. Dit bedrag wordt op je rekening gestort of in mindering gebracht op het nieuwe toestel of de abonnementskosten.
En laat jij je mobiel in een lade verstoffen? Of ga je er alsnog afstand van doen?
Volg mij op Instagram voor tips en inspiratie!
Reactie plaatsen
Reacties